DRIEDIMENSIONALE AANPAK

Driedimensionale aanpak

Mijn multidisciplinaire werkervaring (in de psychologie, haptonomie en fysiotherapie) die ik door de jaren heb opgebouwd, heeft geleid tot het ontwikkelen van een unieke driedimensionale aanpak. In deze werkwijze besteed ik aandacht aan lichamelijke, psychologische en (in meer engere zin) emotionele aspecten die onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn en die elkaar daardoor voortdurend beïnvloeden. In de praktijk blijkt deze benadering succesvoller te zijn dan eenzijdige focussing via één van de afzonderlijke disciplines.

Voordelen van de driedimensionale benadering zijn:

–     Problemen worden in een ruimer perspectief benaderd.

  • Snellere duidelijkheid over oorzaak en gevolg en daardoor een adequatere veranderingsgerichte aanpak
  • Ontdekken van eigen gedragsturende mogelijkheden gebaseerd op het gevoel, waarmee een gunstige wending gegeven wordt aan ongewenste situaties.
  • Structurele veranderingen in voelen, denken en gedragen waardoor terugval of herhaling van problemen (en de mogelijke financiële gevolgen daarvan) voorkomen worden.

Een kort voorbeeld   

Een bijzonder intelligente succesvolle jonge manager wordt in zijn functioneren belemmerd door aanhoudende buikklachten. Hij moet hierdoor vaak vergaderingen onderbreken in verband met een niet te controleren gevoel van aandrang. Dit leidt tot onvrede bij hem zelf en bij zijn collega’s en uiteindelijk tot ziekmelding op grond van depressieverschijnselen.

In de begeleiding blijkt dat er een oorzakelijke samenhang bestaat tussen zijn darmklachten en het feit dat hij op jonge leeftijd overvraagd is met betrekking tot zijn verantwoordelijkheid voor zijn vader’s bedrijf samen met de grote fysieke inspanning die hij daarbij moest leveren. Daarnaast vonden zijn ouders geen tijd om hem enige affectieve bevestiging te geven.

Het is bekend dat dergelijke omstandigheden leiden tot blijvend fysiek ongemak terwijl de persoon in kwestie zich niet bewust is van de psychologische aspecten die er aan ten grondslag liggen en dat hij last heeft van wat er gevoelsmatig speelt. Mede daardoor ontstaat dan een  complete malaise en het gevoel dat hij er niets aan kan doen. In dit voorbeeld betreft het buikklachten maar er kunnen daarnaast en/of tegelijkertijd diverse klachten bestaan zoals hoofdpijn, transpireren, hartkloppingen, slecht slapen en verhoogde prikkelbaarheid.

De begeleiding

Eerst wordt er in kaart gebracht (in het intake gesprek) waar de cliënt op dit moment tegenaan loopt en wat er eerder in zijn leven gebeurd is waardoor de huidige situatie kon ontstaan. Met andere woorden: “Hoe ziet zijn referentiekader er uit, waarop zijn belevings en gedragspatronen berusten”.

In het genoemde voorbeeld wordt duidelijk dat de buikklachten het goede functioneren van de cliënt belemmeren en tevens dat die klachten niet met het heden te maken hebben (lichamelijk aspect). Dit bewustwordingsproces brengt de betrokken cliënt duidelijkheid en daardoor rust. Bevrijd van zijn onzekerheid en onduidelijkheid, is nu de weg vrij om andere gedragspatronen aan te leren die voorts een goed gevoel veroorzaken (psychologisch aspect). Tenslotte leert de betreffende cliënt om zijn chronische onrustgevoel via de haptonomische benadering, om te buigen naar een gevoel van rust. Deze emotionele rust biedt hem de mogelijkheid om belevingen in een eerdere periode in zijn leven los te koppelen van het heden. Doordat hij in zijn (onbewuste) gevoel niet meer geblokkeerd is kan hij zich concentreren op wat er in het huidige moment van hem gevraagd wordt.

Na een beperkt aantal begeleidingssessies leeft de cliënt uit het voorbeeld, met een gezonde spijsvertering en een normale stoelgang. Hij heeft geleerd om zijn emoties te sturen en daardoor andere ervarings- en gedragspatronen te ontwikkelen.  Hij heeft geen last meer van dwangmatig gedrag. Hij functioneert weer op het niveau dat hij zelf en de organisatie van hem mogen verwachten.